top of page

Att sitta på bänken och titta på var inget alternativ!

Klubbporträttet: Mioara Roubroeks

Stillasittande och passiv åskådare var inget för Mio när hennes dotter började i nystartade Bara Friidrottsklubb för fem år sedan. Det tog bara två terminer innan hon var med som tränare och därefter har hon och dottern Sophia följts åt i grupperna. Numera tränar hon även sin son Sixten.


Mioara Nemtanu, eller Mio som alla kallar henne, kommer glatt studsande på väg till träning. Glada utrop hörs när hon närmar sig barnen som väntar på träning. Idag är det utomhus och det gäller att hålla värmen i den iskalla vårvinden. Men Mio och hennes tränarkollegor har alla hängt med länge och vet precis hur de ska både hålla värmen och entusiasmen uppe i gruppen. De känner varandra väl allihop vid det här laget och efter upprop och en snabb genomgång ger sig hela gruppen av joggande runt aktivitetsparken. Gruppen sprider ut sig, men tränarna håller ihop, peppar både de som ligger främst och de som halkar efter. Alla prestationer är lika viktiga!


Det är det här som får Mio att brinna för tränarrollen! Alla ska hänga med, känna sig stolta över sin egen prestation. Varje träning ska ha som mål att stimulera barnen, sätta dem i rörelse, lära dem nya saker eller hjälpa dem att bli bättre på det de redan kan. Att som tränare hjälpa barnen att utvecklas både fysiskt och mentalt gör att man även stärker dem som personer. Där har idrottsrörelsen en stor uppgift och Bara Friidrott arbetar verkligen aktivt för att barn ska skaffa sig en livslång relation till träning. Inte för att nå elitnivå, utan för livet. Träning för en god hälsa och för att må väl.


Ett lyckat träningspass för Mios del kan därför se olika ut beroende på situationen. Det kan vara att alla barnen varit engagerade i träningen, eller att se barnens glädje över att klara en högre häck eller ett större hinder. Nöjda ansikten som strålar av glädje när något barn klarat en ny övning, övervunnit sin rädsla och vågat sig på en svårare uppgift. Men det är lika viktigt att se barnet som behöver tröst över något och som behöver extra uppmuntran. Då känns det gott i tränarhjärtat att kunna ge en klapp på axeln och hjälpa just det barnet att själv kunna se vad som ändå gått bra med träningen!


Mio sammanfattar sina tankar kring hur träningen blir en del av livet:

”Träning ger energi och detta även till tränaren. För min del har det varit intressant och stimulerande eftersom jag själv har lärt mig mycket, både om träning och om friidrott. Men också om hur man skall se på träning och hur man kan göra träningen hållbar. Att vara tränare har även varit en morot för mig att hålla mig aktiv och utveckla mig själv som idrottare.”


Den egna träningen har alltså samma grundtanke; ett lyckat träningspass är ett genomfört träningspass! Träningen fyller en viktig funktion både fysiskt och psykiskt. Löpning är en avstressande aktivitet i Mios liv och styrketräning hjälper till för att undvika skador i jobbet. Att cykla fram och tillbaka till jobbet i Malmö rensar huvudet och kan vara skönt efter en krävande arbetsdag. Dessutom deltar Mio i vuxengruppen som kör Friidrott Fitness – en crossfit inspirerad träning som både bygger muskelstyrka och får upp konditionen.


Att hålla i gång sin egen träning i klubbens regi gör att Mio känner att hon utvecklas både på det personliga planet och som tränare. Hennes önskan är att det ska kunna bli ännu mer ”vi-känsla” i klubben. Hon önskar i framtiden att hon som tränare i Bara Friidrott ska kunna erbjuda lite mer individanpassad träning, särskilt till de äldre barnen. Träning kombinerad med samtal kring utveckling, kring kunskap om de egna förmågorna som på sikt bygger såväl självkänsla som självförtroende hos barnen och en livslång relation till träning.


Artikelförfattare: Helena Nyman Grosshög

コメント


bottom of page