top of page

De långa distansernas man

Klubbporträttet: Magnus Linde.

Han gillar utmaningar. Som att slå det officiella rekordet på sträckan Åstorp-Brösarp eller att kvalificera sig till det 170 kilometer långa loppet Ultra Trail Mont Blanc. Eller att lära barn som har mer spring i benen än honom själv stå stilla och vänta på sin tur.

Möt Magnus Linde, ultralöpare och tränare i Bara Friidrottsklubb.

För att kunna ge fler barn möjlighet att träna med Bara Friidrott togs beslutet att öka antalet träningsgrupper inför hösten 2020. Under förutsättning att man också kunde öka antalet tränare. Till klubbens stora glädje var det många föräldrar som ville ställa upp. En av dem var Magnus.

– Jag och min fru har tränat med barnen i drygt ett år nu. Vi har själva varit med på träningen i stor utsträckning och eftersom vi tror på verksamheten och värdesätter att föreningen finns var det självklart att vi skulle hjälpa till när föreningen efterlyste fler tränare, säger Magnus.

En stor roll att fylla

Det är svårt att underskatta idrottens betydelse för vår hälsa och sociala sammanhållning. Inte minst är det viktigt att unga tidigt får en positiv bild av idrott och föreningsliv. Magnus menar att barn- och ungdomsidrotten har en stor roll att fylla. På många plan.

– Barnen träffar nya kompisar, de aktiveras fysiskt i en tid då många aktiviteter tenderar att bli stillasittande och de lär sig att stå i kö, lyssna på sina tränare och samarbeta med andra barn, säger han.

Lär sig längs vägen

Precis som många andra av klubbens tränare har inte Magnus någon tränarbakgrund eller erfarenhet av liknande verksamhet. Det är inget krav från klubbens sida och de som vill utvecklas som tränare får sin utbildning betald av Bara Friidrottsklubb.

– Jag lär mig längs vägen. Väldigt lärorikt!

Vad Magnus däremot har mycket erfarenhet av är träning och tävling. Ofta under väldigt krävande förhållanden.

Föredrar den klassiska ultradistansen

Magnus tävlar i ultralöpning. Ett ultralopp är ett lopp som är längre än maratondistansen 42,21 kilometer. Det kan antingen vara ett längdlopp eller ett tidslopp där man ska springa så långt som möjligt på en bestämd tid. Magnus tävlar nästan uteslutande i längdloppdistansen 100 miles (161 km) som är den klassiska ultradistansen.

Inställda tävlingar ledde till rekord

Pandemin under 2020 tvingade många arrangörer att ställa in sina tävlingar. En av dem var Ultra Trail Mont Blanc. 170 kilometer löpning mellan Frankrike, Schweiz och Italien på upp till 10,000 meters höjd.

– Det tog mig tre år att kvala in till loppet men det blev inställt på grund av covid-19.

Ett annat lopp i Magnus tävlingskalender var Västerås Black River Run. När det inte blev av slog han ett rekord istället.

– Jag valde att slå rekordet som fanns för att korsa Skåne på Skåneleden 3, från Åstorp till Brösarp. Den snabbaste officiella tiden (Fastest Known Time) att springa denna sträcka på 160 kilometer är nu 16 timmar och 36 minuter.

Bara Friidrottsklubbs första segrare

I slutet av augusti 2020 vann Magnus tävlingen St Hans Extreme i Lund. Han blev därmed Bara Friidrottklubbs första vinnare av en tävling som inte arrangerades av klubben.

– Jag har aldrig haft någon klubbtillhörighet men eftersom jag numera är medlem i Bara Friidrott tyckte jag att det var en god idé att tävla i klubbens namn och kanske få klubbens namn och logga att synas i andra sammanhang.

Magnus största tävlingsmerit är annars en tredjeplacering på Kullamannen 100 Miles i november 2019. Kullamannen är Skandinaviens största 100-milestävling med cirka 500 startande.

Late bloomer

Magnus är ett bra exempel på att man inte behöver börja idrotta som väldigt ung för att bli duktig och framgångsrik.

– Jag är egentligen ganska ointresserad av sport, tittar aldrig och följer ingenting. Detta trots att jag tävlar på en relativt hög nivå, säger han.

Efter att ha tränat brottning och boxning som ung utan några större ambitioner började han för 8-10 år sedan med uthållighetssport, framförallt Ironman. De senaste två åren har fokus legat på långdistanslöpning.

Styr sin egen tid

Vardagen ägnar Magnus åt sitt företag som bland annat importerar mätutrustning till entreprenadsektorn och har fastighetsprojekt i Lund. Att vara egenföretagare är en stor fördel. Ultralöpares träningspass har nämligen en tendens att bli långa.

– Jag försöker utnyttja en del av den friheten som det innebär att vara egen till att faktiskt jobba mindre och då kunna träna en del på dagtid, dels för att få ihop träningsmängden och dels för att kunna vara hemma med familjen mer.


Artikelförfattare: Kim Malmström

Comments


bottom of page