top of page

Grattis Bara Friidrottsklubb – 5 år!Två glada, pigga små pojkar var anledningen till att Bara Friidrott drog igång sin verksamhet 2016. Det var då Linda Wemmert, de pigga pojkarnas mamma, tyckte att det fanns för få idrottsaktiviteter i Bara för små barn. Efter en stunds funderande drog klubben igång tre grupper med friidrottsträning på ett lekfullt sätt för barn i åldrarna 3-9 år. Under parollen idrottsglädje, gemenskap och utveckling aktiverar klubben i dag flera hundra personer i åldrarna 3 – 65 år med ett brett utbud av aktiviteter. I full fart tillkommer nya aktiviteter för varje termin och idéerna tar aldrig slut!


Av de barn som var med från starten har 15 stycken varit med under hela resan. Tillsammans med kompisar och tränare har de varit med och byggt upp det som idag är en modern klubb där glädjen står i fokus och som bygger upp träning för ett hälsosamt liv. Vi har bett några av dem berätta om hur de trivs i klubben.


Även om alla tränar på sina villkor och efter eget intresse så finns det ett driv i klubben, man jobbar mot sitt eget personbästa, känner stolthet över sina egna resultat och vill utvecklas som friidrottare.


Rebecka & Ida Bryland är två systrar som kommer från en friidrottsfamilj med en pappa som tävlat på elitnivå och nu är tränare i föreningen. De har båda varit med från början. Vad är det som gör att friidrott är så roligt att träna?


Ida svarar först: ”Det finns så många olika grenar att välja mellan. Det blir som flera olika sporter.”


Rebecka är ibland också med på tävlingar som klubben blir inbjuden till och sammanfattar precis hur man tänker i Bara Friidrott: ”Man tränar hela kroppen och olika saker, som styrka, koordination och kondition. Man kan tävla mot sig själv och känna att man utvecklas även om man inte vinner.”


10 grupper tränar varje vecka. 7 av dessa är för barn och de resterande för lite äldre ungdomar och vuxna plus en familjegrupp där man tränar tillsammans. Förutom friidrottsträning innehåller det fasta schemat numera också två löpargrupper under konceptet Run All Around där klubben är ambassadör. Run All Around grundar sig i idén att löpning ska fungera för alla! Små och stora, vältränade och helt otränade nybörjare. Helt i linje med klubbens grundtankar. Man lär sig springa på alla sorters underlag; asfalt, terräng, löparslingor och på bana. Man springer långa sträckor, korta sträckor, över naturliga hinder, i backar, intervaller och får en allsidig löpträning samtidigt som man lär sig teknik och att förebygga skador i de olika sammanhangen.


Friidrott består ju av många olika grenar och man provar på alla i olika varianter – både ute och inne. Betty Hygerth Björnlunden har också varit med sedan starten och verkligen hunnit testa på allt. Vilken gren eller vilka grenar tycker du är roligast att träna?

”Jag tycker längdhopp, tresteg, hinderbana och kompisarna är det bästa med Friidrotten och vi har kul på träningen.”


Friidrott Fitness är ett annat nytt koncept inom idrottsvärlden. Det är ett cross-fit inspirerat träningspass där man tränar styrka och kombination med friidrottstanken i grunden. Svetten lackar och tempot är högt, men även här tränar alla oavsett bakgrund eller träningsnivå. Här tränar främst vuxna och ungdomar, men även lite äldre barn som vill ha mer än bara den traditionella friidrotten i sin träningsvecka.


Som en del av tanken att idrott ska vara för alla, det ska vara enkelt att träna och man ska kunna utvecklas i sin egen takt var Bara Friidrott en utav initiativtagarna till Aktivitetsparken som invigdes i Bara 2019. Under hela projektet var man med och planerade och utformade det som idag är en hinderbana för barn och ett utegym för alla. Allt omgärdas av en löpslinga där man värmer upp och varvar ner. Invigningen var en stor fest där hela Bara var inbjudna. Barnen sprang ett aktivitetslopp, och de vuxna tävlade på hinderbanan och utegymet och det var puls, musik, trolleri och feststämning.


Vid sidan av träningarna erbjuder klubben då och då föreläsningar på temat kring hälsa, idrott och en sund träningsinställning. Här gjorde till exempel Linus Törnblad en välbesökt föreläsning på temat psykisk (o)hälsa, Albin Tingsvall och Jens Eriksson pratade om risker med elitsatsningar inom barnidrotten och Johanna Tengwall föreläste om hur man stärker sina barn och jobbar med självkänsla och självförtroende. Viktiga ämnen och många tankeställare till hur barn och idrott ofta handlar om prestation och resultat och vilka effekter det kan ha på de barn som kanske inte når toppen. Det vill säga de flesta …


Vilda Ljungberg har gjort en fantastisk resa i föreningen och är ett strålande exempel på hur träning kan få självförtroendet att växa vilket sedan i sin tur skapa bättre och bättre resultat! Hon imponerar verkligen på sina ledare som tränat henne genom dessa fem år. Vi undrade vem som är hennes förebild som imponerar eller någon idrottsstjärna som hon ser upp till?

”Mamma, för hon är bäst på idrott och jag lär mig av det”


En mamma – en förebild och någon som kan lära ut, peppa och stötta. För främst är Bara Friidrott en klubb för barn! Här går klubben i täten för tanken att barn ska lära sig att träning och idrott är roligt, att det är naturligt och att alla tränar på sina egna villkor. Förebilderna är inte elitidrottarna eller ouppnåeliga mål, utan någon som är rolig, snäll och som stöttar. Fokus ligger på grundtankarna idrottsglädje, gemenskap och utveckling. Man ska träna för att det är roligt! Det ska handla om de egna prestationerna och framgångarna istället för att jämföra resultat med andra. Det, i sin tur, bygger upp självkänslan, självförtroendet, skapar kroppskännedom och ger en massa nya vänner. Coachande, peppande tränare och glada barn! Precis så ska träningen genomföras!


Anton Janse Van Rensburg är numera ett av de äldsta barnen i föreningen och verkligen en ambassadör för allt klubben står för. Vad är det som gör att du tycker det är så roligt att träna med Bara Friidrottsklubb?

"Det är nästan alltid roliga träningar och även när det inte är så kul så har jag ändå många vänner där, så det blir ändå roligt. Jag gillar speciellt kastgrenarna och hoppgrenarna."


Roligt är ett genomgående tema när Bara Friidrott har träningar! Ett lyckat träningspass är när man ser glada svettiga barn på samlingen efteråt. Ett viktigt inslag är att fånga upp vad som varit kul och vad som fungerat mindre bra. Då känner barnen delaktighet, blir sedda och bekräftade i precis de insatser de presterat.


Moa Thögersen har varit med i föreningen sedan starten och var också en av de första att anmäla om sig inför kommande säsong, vilket klubben självklart tycker är jätteroligt! Vad är då det bästa med att träna friidrott i Bara Friidrottsklubb?

”Det bästa med Bara Friidrott är att man kan hitta sin egna grej som man tycker är roligt och som man kan bli bra på! Det finns bra tränare som hjälper en att bli bättre och så varieras träningarna så man inte tröttnar på grenarna. Plus att det är kul att träna med kompisar!”


Tränarnas engagemang är jätteviktigt och att peppa och se barnen växa är en genomgående grundtanke i alla grupperna – oavsett ålder.


Amilia Apitzsch var inte ens 3 år fyllda när hon började i föreningen och fyller nu åtta år till hösten! Hon och föreningen har vuxit och utvecklats tillsammans och det har verkligen varit en resa. På frågan om hon har något minne från alla dessa år och alla träningar som hon tycker varit extra roligt eller speciellt svarade hon:

”Att få träffa kompisar och träna är roligt. Jag tycker om att hoppa längdhopp, springa och hinderbanor. Det är roliga träningar, jag tycker allt är roligt som vi gör.”


På loven erbjuder Bara Friidrott ofta olika aktiviteter som exempelvis sommarskola eller prova på aktiviteter på höst- och sportlov. Klubben har också sedan 2017 arrangerat Sverige på fötter och engagerat både barn och vuxna att få upp pulsen och jobba lite!


Under coronaåret 2020–2021 var uppfinningsrikedomen stor för att få ut alla medlemmar och icke medlemmar ur det stillsamma liv som lade sig över hela världen. Träningen förlades utomhus i de fall detta gick att ordna, träningspass som gick att göra hemma lades ut på YouTube, en utmaning om att springa/cykla/röra sig och familjen för att komma halvvägs runt jorden gick under vårterminen -21 och föreläsningarna blev digitala. Under sommaren 2021 anordnas det digitala midnattsloppet där Bara Friidrottsklubb deltar som en Peppande Lagkapten.


Elsa Fröler Kastor har varit med i föreningen sedan starten 2016 och har under detta märkliga coronaår 100 % närvaro! Helt otroligt! Vad är det som driver och lockar henne att komma till träningarna vecka ut, år in?

”Jag tycker att friidrott är roligt. Att man får testa olika grenar, gör att det inte blir tråkigt! Själv tycker jag att höjdhopp och häcklöpning är de roligaste grenarna.”


Vi är stolta över vår klubb i Bara! Det är en modern klubb som bygger upp träningsvilja från grunden genom coaching, glädje, peppande kamrater och tränare och där alla kan vara med! Extra tydligt blev detta när Linda, grundare och initiativtagare, fick motta RF SISU´s pris som Årets Skånska Idrottsledare år 2020. Det om något visar att klubben är på väg på rätt håll och att tanken att alla kan idrotta är viktig i dagens idrottsvärld.


De två pojkarna som var grunden i det hela då? Vad tycker de? Blev det som de och deras mamma tänkte sig? Vad säger de nu när föreningen fyller 5 år och de fortfarande båda två är med i föreningen som mamma Linda startade?


Jodå! Det blev verkligen bra!

Love Wemmert, nu 10 år, sammanfattar: ”Det känns kul och coolt! Det är roligt att kunna se hur man själv utvecklas när man är med så länge.”


Lillebror Alve Wemmert sätter verkligen ord på att det är en förening där alla trivs, där det är högt i tak och där stämningen är vänlig och peppande!


”Det känns roligt och bra. Det är coolt att det är så. Sedan gillar jag också att alla i Friidrottsföreningen är snälla.Artikelförfattare: Helena Nyman Grosshög

Comments


bottom of page