• Bara Friidrottsklubb

Löparutmaningen 2021

Här under vårterminen kör föreningen en löparutmaning för alla barn och ungdomar i föreningen.


Varför gör vi denna utmaning?

Under pandemiåret har många personer, såväl barn som vuxna blivit mindre fysiskt aktiva. Vi har behövt ställa om och tyvärr även ställa in träningar. Vi vill försöka ändra detta och aktivera såväl våra medlemmar som deras familjer. Genom en enkel men ändå rolig gemensam löparutmaning, som inte tittar på vad individen presterar utan vad vi kan göra gemensamt. Vinsten vid fysisk aktivitet är att vi blir piggare, starkare och att vår sömn förbättras. Regelbunden rörelse stärker musklerna, som i sin tur skyddar leder och skelett. En massa goda vinster med att delta för alla i familjen helt enkelt!

40 000 kilometer?

Att springa ett varv runt jorden på 114 dagar och 138 medlemmar i våra barngrupper. Är det ens möjligt?

För att nå målet om 40 000 kilometer på 114 dagar ska vi i snitt springa cirka 350 kilometer per dag.

Det innebär ett snitt på 2,54 kilometer för alla våra medlemmar varje dag.

Betyder detta att det är ett omöjligt mål? Nej, vi väljer att se det som en utmaning. En utmaning vi klarar av gemensamt, tillsammans med föräldrar, syskon och kanske en mormor eller farfar ibland. Om alla barn i snitt har med sig en medlöpare varje gång, så behöver varje barn endast springa 1,27 kilometer per dag i snitt. Om alla har med sig två medlöpare….ja ni förstår.

Enda begränsningen är att barnet ska vara med och springa, i övrigt kan ni ha med hur många medlöpare som helst.

Så här går det till:

  • Registrera hur mycket ditt barn/ni springer varje dag

  • Rapportera in till era tränare varje vecka (på söndagen). (Om ni inte har en aktivitetsklocka så finns det gott om appar på såväl Android som Iphone som kan mäta distans, tex Strava och Runkeeper. Tid eller tempo bryr vi oss inte om, enbart distansen.)

  • Alla tränare sammanställer veckovis sina grupper och rapporterar vidare, för en föreningssammanställning.

  • Varje vecka få ni därefter även en status om hur långt vi har kommit på föreningsnivå, på väg mot vårt mål.

  • Sista dag för utmaningen är den 16 maj. Utmaningen pågår alltså mellan den 23 januari och 16 maj 2021.

  • Respektive grupp kommer att maila ut till vilken epost-adress ni ska återrapportera till varje vecka

Tex. Karin springer 500m på måndag, 1 km på onsdagen och 600 meter på lördagen – på söndagen mailar Karins föräldrar till tränaren att Karin under veckan sprungit 2,1 km.

Om Karin hade sällskap av någon förälder eller ett syskon, som sprang med henne – ja, då rapporterar ni in det också som en bonus. Dvs Karin 2,1 km och medlöpare 2,1 km – totalt 4,2 km. Om Karin hade sällskap av två personer under alla tre distanserna, så rapporterar ni in 2,1 +2,1 + 2,1. Dvs ni rapporterar in Karins totala distans samt totala distansen för alla medlöpare. Desto fler som springer med Karin, desto fler kilometer samlar Karin ihop.

Belöning!

Förutom hälsovinsterna nämnda ovan, kommer alla medlemmar i våra barngrupper som bidrar till målet att belönas med en unik medalj vid våravslutningen!


Följ hur det går för oss på vårt event på Facebook:

https://www.facebook.com/events/530083711286207/