top of page

Trångt som Bara den på IP

Lokaltidningen 2019-05-17


Av Emma Brännman


Friidrotten och fotbollen i stort behov av ny anläggning




Det börjar bli trångt på Bara IP. Nu oroas klubbarna av att idrottsanläggningarna på orten inte utvecklas i samma takt som inflyttningen ökar.


Bara IP är för trångt sett till hur många barn som tränar här varje vecka och hur Bara växer. Det menar Linda Wemmert, ordförande i Bara Friidrottsklubb och Johan Hallberg, ungdomsansvarig i Bara GIF. Flera kvällar i veckan har de båda föreningarna träning samtidigt.

– På onsdagarna har vi till exempel fyra lag på gräsplanen och ytterligare några lag på konstgräsplanen, medan friidrotten håller sin träning på löparbanan och en del av gräsplanen. Friidrotten hamnar i skottlinjen mellan de två fotbollsplanerna, vilket inte känns speciellt bra när det handlar om små barn, säger Johan Hallberg.

SOM MEST TRÄNAR CIRKA 150 BARN samtidigt. Till det kommer ledare och föräldrar. Bollar korsar ofta löpbanan och Linda Wemmert är rädd för att det bara är en tidsfråga innan någon skadas allvarligt.

– Det har inte skett några allvarliga incidenter än, tack och lov, men man kan ju tänka sig hur det skulle vara om någon hoppar över en häck och landar på en fotboll. Samtidigt måste vi kunna garantera säkerheten när vi kastar diskus och spjut. Vi har lyft frågan med kommunen flera gånger men får ingen respons, säger Linda Wemmert.


FÖRENINGARNA ÖKAR I MEDLEMSANTAL OCH friidrotten tvingas redan säga nej till barn som vill gå med.

– Som det är nu har Bara IP i princip blivit inbyggt, så det finns inga möjligheter för den att växa. Dåliga förutsättningar gör också att det finns en risk att spelarna börjar söka sig till andra lag, säger Johan Hallberg.

Allra helst skulle de vilja se en ny stor anläggning där idrottsklubbar och andra föreningar kan samlas och dra nytta av varandra.

– Det skulle kunna kombinera avsaknaden av Barakulien, med stora rum, med ytor för idrottsföreningar. Det skulle också kunna öka samverkan mellan olika sorters föreningar. Det skulle gynna många och det är så man skapar relationer i lokalsamhället, säger Linda Wemmert.


TOMAS DJURFELDT, OMRÅDESCHEF KULTUR och fritid på Svedala kommun, säger att man har en pågående dialog.

– Vi bjuder in alla föreningar i kommunen till samtal löpande och jag har full förståelse för hur de känner. Kultur- och fritidsnämnden anser att fritidsanläggningarna ska växa i samma takt som samhället, men i slutändan är det givetvis en kostnadsfråga.

Vad tänker du om att klubbarna blir tvungna att säga nej till barn för att det är för trångt?

– Det är oerhört tråkigt. Är det så så får vi titta på om det finns andra ytor eller tider att tillgå. Några planer på utbyggnad av idrottsanläggningar i Bara finns inte i dagsläget. Innan vi funderar på att bygga ut eller bygga om så måste vi maximera de anläggningar vi har. Till exempel finns det gott om tider att tillgå på fredagskvällar och på helgerna på Bara IP, säger Tomas Djurfeldt.



Johan Hallberg, Bara GIF och Linda Wemmert, Bara Friidrott

Comments


bottom of page