top of page

Högt tempo, allsidig träning och musik på hög volym

Klubbporträttet: Linnea Widerberg


Det är inte bara barn som tränar i Bara Friidrott och det är inte heller bara friidrott som står på träningsschemat. Linnea Widerberg är sedan 2020 en av ledarna i grupperna Friidrott Fitness och Run All Around vuxna, två grupper inom föreningen som vänder sig till ungdomar och vuxna.


När Bara Friidrott beslöt sig för att starta upp en träningsgrupp inom Friidrott Fitness fick Linnea frågan om hon kunde tänka sig att leda träningen. Gruppen är öppen för vuxna och tonåringar och är tänkt som ett kombinerat styrke- och konditionspass. Linnea delar gruppen med Johan Wemmert och träningen är varierad från vecka till vecka. Inget pass liknar det andra. Bara skakande muskler och mjölksyra är ett stående inslag!


Det är hög volym på musiken, högt tempo – och ofta en galen träningsvärk dagarna efter ett pass! Friidrott Fitness är ett cross-fit inspirerat pass, där såväl den egna kroppen som externa redskap används för att träna hela kroppen, ofta i form av AMRAPS (as many reps as possible) eller tidsintervaller.


Linneas stora passion är löpning, gärna långa distanser och allra helst maraton. Hon är uppe i hela elva sprungna maraton till dags datum. Det första sprangs redan 2007 på plats i Dublin och nummer tolv är planerat att bli i Köpenhamn i vår. Att kombinera den egna träningen med att motivera andra till träning samtidigt som hon får motion och styrka själv är en stark drivkraft till Linneas tränarroll.


I Bara är utbudet av föreningar och träningsmöjligheter inte jättestort och att kunna vara med och bidra till att fler kommer i rörelse och får en sundare livshållning känns bra. Att det dessutom öppnades upp grupper för ungdomar och vuxna var en stor bidragande orsak till att Linnea tackade ja till tränarrollen.


”Rörelse är viktigt för barn och vuxna och det bidrar Bara Friidrott med.”


Att kombinera löpning och styrka är en förutsättning om man håller på med långdistanslöpning för att kroppen ska hålla. Muskler måste byggas för att minimera skaderisken och en allsidig träning sliter inte lika hårt på kroppen.


På sikt ser Linnea att hon gärna skulle vilja utvecklas som tränare genom att lära sig mer om kroppen som helhet och sedan kombinera detta med mer kunskap kring löpträning för att få till en helhet i träningen.


När deltagarna i grupperna går från träningen glada och motiverade känns träningspasset lyckat. Ännu roligare är det när man som tränare ser att deltagarna testat de små tricksen som lärs ut på träningen och verkligen märker resultat!


Linnea är påläst när det gäller träning, såväl via utbildning som hon gått via föreningen som av eget intresse. Hennes löparpass har inte sällan inspirerats av kända löpare som tex Mustafa Mohammad och ofta är det intervallpass på schemat.


”Det bästa med att träna i grupp tycker jag är gemenskapen och att just göra intervaller då dessa blir mycket mer effektiva än om man gör dem på egen hand.”


Gruppträningen kompletteras självklart med egen träning, på eget håll, ofta själv och i en alldeles egen springbubbla. Som med all träning går det upp och ner, men ibland får man till ett alldeles särskilt bra flyt i sin träning. Då känns allt enkelt och lyckat!


”När det flyter på och man aldrig vill sluta springa, kanske en vårdag i Torup med solen i ögonen och Lars Winnerbäck på hög volym i lurarna!”


Artikelförfattare: Helena Nyman Grosshög

Kommentare


bottom of page