top of page

Run all around – alla kan vara med och springa!

Träningen är överallt, i skogen, mitt inne i Bara och på löparbanorna runt Staffansvallen. Ljusa, varma sommarkvällar, i solnedgången, i regn, snö, vintermörker och bitande iskyla springer Bara Friidrottsklubbs båda löpgrupper varje vecka enligt konceptet Run all Around. Här kan alla vara med! Barn och vuxna, vana löpare och nybörjare peppar varandra medan de springer, tränar löpteknik och umgås. En sporre till att förbättra sitt resultat eller en morot för att träna överhuvudtaget!Löpgrupper enligt Run all Around

Run all Around är det nyaste tillskottet i Bara Friidrotts numera omfattande träningsutbud. Hösten 2020 startades den första löpgruppen enligt konceptet upp. Under säsongen 2020–2021 kördes både fysisk gemensam träning och kompletterande digitala pass för de som hellre ville träna själva på grund av covid-restriktioner.


Hösten 2021 startades också en barngrupp. Här finns ingen åldersgräns, men ett litet krav på att barnen ska kunna springa två kilometer i en följd på under 13 minuter, något de allra flesta barn kan klara. Kravet beror på att man ska kunna hålla ihop en samlad grupp när man är ute och springer, utan att någon springer ifrån och någon annan saktar efter.


I löpgrupperna tas inga tider, ingen jämför sig med varandra men alla kan märka att de blir bättre och orkar mer allteftersom de lär sig teknik och får upp konditionen. Den egna självkänslan stärks, självförtroendet byggs upp och framförallt ges förutsättningar för ett livslångt idrottande för att det helt enkelt är roligt att röra sig! Efter ett träningspass är alla trötta, glada och väldigt nöjda med sin egen prestation.


Vem kan vara med?

Svaret är enkelt: Alla kan vara med! För många handlar löpgruppen om att få en morot till att träna alls, att det blir av och att man får mer motivation när man har en tid och en peppande grupp. För andra är det ett komplement till en redan välarbetad löpträning, ett trevligt inslag för rutinerade maratonlöpare. Ytterligare några har aldrig löptränat och behöver stöd, teknikträning – och massor av pepp! För det är gemenskapen och träningsglädjen som är utmärkande för löpgrupperna! Här tränar alla på sina villkor, det är högt i tak och det finns alltid plats för skratt och uppmuntran, blandat med tekniktips, samtal om utrustning, steglängd och en stor portion gemenskap.


I skogen, på löparbanor, i Aktivitetsparken och runt i hela byn

Löpträningen är alltid utomhus. Alltid. Året om. Man anpassar aktiviteten efter temperatur och springer alltid och överallt. Det är det som är det praktiska med löpning – man behöver egentligen bara precis gå utanför sitt hus och starta. Ena veckan kan det vara ett långt och lugnt pass i skogen, nästa vecka är det korta, tuffa intervaller på bana och veckan därpå är det hinderbana i stadsmiljö. Endast fantasin sätter gränser och grupperna lär sig att använda omgivningen. Över stock och sten, på asfalt, på preparerade banor och i trappor, hoppa över murar, stanna och göra armhävningar på en parkbänk eller bara springa och koppla av.


Barngruppen har särskilt uppskattat höstens träningar i skogen i mörkret. Med pannlampor letar de sig fram längs en reflexprydd bana i skogen i Torup. Allt är tyst och det är beckmörkt och bara de guppande pannlamporna lyser upp som en ljusslinga i skogen. Magiskt roligt! Och lite otäckt spännande ...


Arrangemang

Hittills har föreningen ordnat två arrangemang för löpargruppen specifikt. Dels avslutningen på vårterminen 2021, när alla fick springa valfri distans men sikta mot en halvmara runt en 800 meters slinga. Målet var att slå sitt personbästa och alla sprang olika distanser på olika tid. Det slutade med att 7-åringen sprang sin första halvmara och 65-åringen sitt livs första mil.

I augusti 2021 körde vuxengruppen ett eget Midnattslopp med start och mål inne i Bara med en 10 km runda genom Bokskogen.


Det är tydligt att lopp och arrangemang lockar och motiverar. Det blir en härlig stämning, och föreningen har sett till att ha med vätskestationer och hejarop längs banorna.


Det är redan klart att båda löpgrupperna kommer ha en gemensam avslutning i juni 2022, med samma upplägg som avslutningen 2021. Men det finns önskemål och planer på fler arrangemang.


Många ledare – och fler kan behövas

Barngruppen leds av Linda Wemmert och Josefin Linde med stöttning av Magnus Linde och Johan Wemmert. Vuxengruppen leds av Linda, Josefin, Johan och Linnea Widerberg. Fördelarna med flera tränare är många, bland annat att det går att dela upp grupperna men även att inget pass blir det andra likt. Det är också så att alla tränare i Bara Friidrottsklubb (som i de flesta andra ideella idrottsföreningar) gör det här utanför ett vanligt heltidsjobb och familj. Som alla ju vet kan logistiken ibland ställa till det, men med många ledare behöver inget pass ställas in.


Idrottsglädje, gemenskap och utveckling

Run All Around är ett koncept som verkligen fungerar i Bara Friidrott och de värderingsord som föreningen arbetar efter. Det märktes inte minst på en av höstterminens sista träningar. Den 1 december 2021 gick till historien som den tuffaste träningen grupperna genomfört. Båda grupperna tränade tillsammans och hade fått bjuda in gäster. I bitande blåst, isande kyla och regn samlades ett glatt gäng vid Bara backar för ett hinderbanepass runt sjön.


Samtidigt som fötterna blev plaskvåta i de iskalla vattenpölarna längs hela banan gav sig hela gruppen iväg. Alla höll sin egen fart, så det var folk längs hela banan. Ingen var först och ingen var sist och alla peppade varandra!


Kommentarerna efter det här passet passar in i på ledorden; Idrottsglädje, gemenskap och utveckling.


- Att se löparglädjen trots usla väderförhållanden är helt fantastiskt. När vi sa att vi skulle avsluta för kvällen, så var det en deltagare från barngruppen som bad om att få köra ett varv till. (Linda, ledare)


- Det var kul! De vuxna var jättesnälla och peppande. (Jenny, 11 år)


- Alla deltagare konstaterade att det var väldigt roligt att träna tillsammans, barn och vuxna, så det är definitivt något som vi kommer göra igen. (Josefin, ledare)


- Det var ett bra upplägg att ha stationer att stanna vid. Vi fick använda andra muskler. Roligt att barnen kunde vara med. Man kände sig som i en familj där alla kan vara med oavsett ålder och som vanligt alltid härligt peppande av ledare. Man känner sig alltid sedd. (Kristina, 65 år)Faktaruta


Svenska Fridrottsförbundets satsning - Run All Around


Med konceptet Run all around har Svensk Friidrott beviljats stöd från RF och Svenska Spels initiativ Framåtfonden. Kriterierna för beviljat stöd är främst att tänka nytt och inkludera fler, men även stort fokus på att ge deltagarna i träningsgruppen en större rörelseförståelse.”Artikelförfattare: Helena Nyman Grosshög


Comments


bottom of page