top of page

Utvald eller Bortvald?Albin Tingsvall och Jens Eriksson, fd elithandbollsspelare var ikväll på besök hos Bara Friidrott och höll en föreläsning på temat "Utvald eller bortvald".


En föreläsning om vad elittänkande och prestationskrav innebär för barn- och ungdomsidrotten. 9 av 10 barn är med i en idrottsförening under sin uppväxt. Varför slutar många av dem att idrotta innan de når tonåren? Hur många av de som fortsätter når eliten och vad särskiljer dem från de som inte lyckas? Och vad är egentligen idrottens uppdrag?


Albin Tingsvall och Jens Eriksson berättade om elitidrottens baksida, prestationskulturen och bristen på jämställdhet, och vad den svenska idrottsrörelsen behöver göra för att säkerställa hållbar idrott för barn och ungdomar.


Föreläsningen, som utgick från deras egna erfarenheter och Albin Tingsvalls bok Allt jag förlorade genom att vinna, lyfte fram resultat från forskning kring barn- och ungdomsidrott. – Utifrån mina erfarenheter som spelare och kunskaper som psykolog ser jag så många saker som hade kunnat göras annorlunda inom idrotten, menar Albin Tingsvall.


Albin Tingsvall från Vittsjö och Jens Eriksson från Trelleborg är handbollsspelare med meriter från Svenska landslaget, Champions League, Bundesliga och Elitserien. Parallellt med idrottskarriären har Albin utbildat sig till psykolog och Jens till ekonom samt statsvetare. Tillsammans driver de utbildningsföretaget Clavis Konsult.


Bara Friidrottsklubb är tacksamma till Sparbanksstiftelsen i Skåne & Swedbank för bidraget på 8000 kr som kunde användas för att anordna denna föreläsning.


Comments


bottom of page