top of page

Viktig information med anledning av de särskilda restriktionerna för Skåne

I tisdags gick Region Skåne, Smittskydd Skåne, Länsstyrelsen och Folkhälsomyndigheten ut med nya, striktare restriktioner för Skåne som gäller till och med den 17 november men som kan förlängas om behovet finns. Anledningen är den kraftigt ökade smittan som just nu sker i Skåne.


Dessa nya restriktioner gäller även oss idrottsföreningar, och med detta informationsmail vill vi informera om var vi i styrelsen landat kring vår verksamhet. Detta har skett utifrån långa diskussioner, medverkan i informationsmöten med Riksidrottsförbundet, korrespondens med Svenska Friidrottsförbundet, Svedala kommun etc.


Det som gäller för idrottsföreningar har, tyvärr, varit skrivet lite olika på olika ställen. På Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet står det dock enligt nedan:

”Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare. Smittskyddsläkaren i Skåne betonar att det viktigaste är att undvika idrottsträningar, matcher, cuper och tävlingar, särskilt sådana som drar deltagare från andra regioner.”

Vi i Bara Friidrott har sedan i mars sett till att ha handsprit och ytdesinficering på plats under träningarna, vi har avrått föräldrar och syskon från att närvara som åskådare under träningarna och vi har slutat med high-fives etc. Vi vill börja med att ge er beröm för att detta verkligen fungerat, såväl barnen som ni vuxna har respekterat och följt detta och det är vi väldigt tacksamma och stolta över!


De restriktioner som nu ges är råd, ett ”bör”. Det finns inga skall-krav. Dock, det är viktigt att vi alla medverkar till att minska spridningen av corona/covid-19 och att vi tar detta på allvar. Dock, restriktionerna tar heller ingen hänsyn till vad för sorts träning det är, om det är brottning inomhus eller om det är orientering ute i en skog. Saker och ting är inte svartvita, och restriktionerna har landat i att endast ge en åldersgräns.


Så, för Bara Friidrott kommer tills vidare följande att gälla:

TRÄNINGAR

Grupp 1: Födda 2016-2017 – Tränar som vanligt med max en vårdnadshavare på plats. Inga syskon på plats.

Grupp 2: Födda 2014-2015 – Tränar som vanligt

Grupp 3: Födda 2014-2015 - Tränar som vanligt

Grupp 4: Födda 2012-2013 - Tränar som vanligt

Grupp 5: Födda 2012-2013 - Tränar som vanligt

Grupp 6: Födda 2010-2011 - Tränar som vanligt

Grupp 7: Födda 2006-2009 - Tränar som vanligt

Grupp 9: Familjeträning – Tränar tills vidare utomhus

Grupp 10: Friidrott-fitness - Tränar tills vidare utomhus

Löpgrupp, Run All Around – Tränar som vanligt (utomhus)

Vi kommer alltså att fortsätta med våra träningar för alla våra grupper, men anpassa de grupperna med även äldre barn och vuxna till att för tillfället endast vara utomhus och med god fysisk distans. Detta trots att vi skulle kunna upprätthålla god fysisk distans även inomhus på KUBEN – för att vi verkligen vill vara på den säkra sidan.


FÖRELÄSNINGAR

Tyvärr tvingas vi även ställa om gällande vår föreläsning med Johanna Tengwall. Den skulle gått av stapeln den 9 november på KUBEN, Kultursalen, men kommer att genomföras digitalt via en livesändning istället. Samma dag och samma tid, men digitalt istället. Vi beklagar detta, då vi förstår att en fysisk träff är något annat än en digital föreläsning. Men, vår policy och ambition är att ställa om, inte ställa in. Detta gäller såväl våra träningar som föreläsningar. Vi tror att vi alla är trötta på allt som ställs in och vi vill upprätthålla en normalitet så gott vi kan i dessa tider.


Ni som redan är anmälda kommer få ett mail med länk till föreläsningen, ni som ännu inte är det kan fortfarande anmäla er. Nu kan det dessutom vara så att fler kan, som tidigare haft svårt med barnvakt eller av andra skäl inte kunde närvara fysiskt. Vi behöver inte längre hålla oss på maxantalet om 50 personer, och även personer på andra geografiska platser kan delta. Kanske en vän i Sundvall eller kusin i Oslo är intresserade!?


Dessutom bjuder vi på en bonusföreläsning för alla medlemmar!!


Den 30 november, kl. 19:00-20:30 kommer Malin Lundskog att föreläsa digitalt för oss kring att hitta glädjen i dessa tider. Föreläsningen kommer bland annat handla om hur stor effekt små steg har och dels förklara varför vi är så oroliga när vi inte kan styra våra liv som vi vill. Föreläsningen kommer fram till lösningar på hur vi hittar njutet och glädjen i situationen som den är. Även om vi inte kan påverka läget i samhället, kan vi ju påverka oss själva. Tanken är att föreläsningen ska vara en feel-good och ge oss en härlig energiinjektion som kan vara välbehövligt just nu.


Anmälan till denna föreläsning läggs ut på SportAdmin under dagen. Samma upplägg och kostnad gäller för denna föreläsning, befintliga medlemmar anmäler sig via mail till info@barafriidrott.com och nya medlemmar anmäler via SportAdmin och betalar 150 kronor i medlemsavgift. Två föreläsningar för priset av en!

ÖVRIGT

Vi i styrelsen förstår att alla ni såklart inte kommer tycka att vi landat rätt i detta, en del kommer tycka att vi landat för hårt, andra för mjukt. Dock, vi vill betona att det är frivilligt att delta på våra träningar, det finns absolut inga krav från vår sida på närvaro, varken för barnen eller för er vuxna. Om man känner sig obekväm att komma till en träning i dessa tider, så står det er fritt att stanna hemma. Det har vi full acceptans och förståelse för. Dock tror vi också att det är viktigt med rörelseglädje, kanske ännu viktigare, i dessa tider. Fysisk rörelse motverkar ohälsa på så många plan, inte minst stress och oro, som många av oss känner nu.


Om vi alla stannar hemma vid minsta sjukdomssymtom, om vi alla tvättar händerna när vi kommer till träningen, om vi alla håller avstånd till varandra – så ska vi kunna genomföra våra träningar smittsäkert. På avstånd men tillsammans, idrottsglädje i en gemenskap!

Var rädda om er själva,

Styrelsen i Bara Friidrottsklubb

Comments


bottom of page